2011. január 16., vasárnap

Szakképzés - OKJ általános ismertető

Az Országos Képzési Jegyzék (rövidítve: OKJ) a magyar állam által elismert szakképesítéseket tartalmazza. Legújabb, 2006-os változatában nem csak a képesítések elnevezései változtak, hanem alapvetően újragondolták a szakképesítés teljes rendszerét, és 2009-től az Oktatási Minisztérium rendelete alapján már csak az új OKJ szerint indulhatnak képzések.
Modul rendszer: az egyik legfontosabb változás az új OKJ-ben, hogy a különböző tananyag egységeket modulokba szervezve tanulják a résztvevők, és ezekből a modulokból kell a vizsgákat letenniük.
Korábban szerzett tudás beszámítása: az egymással rokon szakképesítéseknek az alapmoduljai és akár több kiegészítő modulja is lehet közös. Ilyen esetekben a sikeresen teljesített modulokból nem kell ismét vizsgát tenni, ha a résztvevő egy hasonló, de új szakképesítés megszerzésére készül.

Például: ha az E-játék fejlesztő szakképesítés megszerzése után a résztvevő szeretné megszerezni az E-learning tananyagfejlesztő szakképesítést is, akkor a közös modulokból - mint például a Projektmenedzsment - nem szükséges ismét vizsgát tennie, hanem elegendő az E-tananyagfejlesztő modulból vizsgáznia.

Elágazás: vannak olyan szakképesítések, amelyeknél az alapmodulok elvégzése után specializálódni kell, ezeket a specializálódásokat nevezzük elágazásoknak. Ha a résztvevő több elágazásból is szeretne szakképesítést szerezni, akkor az alapmodulokból nem kell újra vizsgáznia.


Például: az alábbi ábrán kék háttérrel láthatjuk az 54 213 04 0000 Multimédia-alkalmazás fejlesztő alapmoduljait, zöld hátérrel az  54 213 04 0010 54 01 Designer, barnával az 54 213 04 0010 54 04 Multimédia-fejlesztő, és az 54 213 04 0010 54 03 E-learning tananyagfejlesztő elágazás kiegészítő moduljait.
Szakképesítés valamelyik elágazás teljesítésével szerezhető!
Designer - OKJ - képzésMultimédia fejlesztő OKJ képzés E-tananyagfejlesztő OKJ tanfolyam


Rész-szakképesítés: egyes szakképesítéseknél bizonyos modulok teljesítése után úgynevezett rész-szakképesítés szerezhető, amellyel már el lehet helyezkedni, és a szakképesítés akár egy későbbi időpontban is megszerezhető.

Például: az 54 481 03 0010 54 07 Webmester szakképesítés megszerzéséhez négy vizsga letétele szükséges, de az ábrán kék háttérrel látható modulok vizsgáinak letétele után megszerezhető már az úgynevezett rész-szakképesítés (54 213 04 0010 54 04 Számítástechnikai szoftverüzemeltető), ha vizsgázó valamilyen okból nem tehet, vagy nem kíván vizsgát tenni a negyedik, piros hátérrel jelzett modulból.

Webmester OKJ tanfolyam
Ráépülés: olyan szakképesítések, amelyek csak akkor szerezhetőek meg, ha a résztvevő már rendelkezik egy alacsonyabb szintű szakképesítéssel.

Például: az 52 213 01 0001 52 03 Tipográfus szakképesítés csak akkor szerezhető meg, ha a résztvevő már rendelkezik az 52 213 01 0000 Kiadványszerkesztő szakképesítéssel.

Vizsgarendszer: az új OKJ vizsgarendszere alapvetően más, mint az eddig megszokott, úgymond hagyományos vizsga. A szakképesítő vizsga célja nem a lexikális, bemagolt ismeretek, hanem az úgynevezett munkakör betöltéséhez szükséges képességek, kompetenciák meglétének felmérése.

Részletek: http://www.topschool.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése